Sjekkliste til påskeklar bil

Publisert: tirsdag 9. april 2019

Mange benytter påsken til å reise bort. Fullpakkede biler legger ut på langtur før påskefjellet inntas. Det er noen ting det er viktig å være oppmerksom på når bilen skal ut på langtur. Autolease gir deg tipsene for å få en påskeklar bil. • Pakking av bagasjerom og skiboks.


  Mange biler blir i påskeuken fylt opp med masse bagasje, og det er viktig at en har fokus på hvordan bagasjen blir stablet i bagasjerom og skiboks. Ikke la gjenstander ligge usikret i bilen. En gjenstand som veier 2 kilo får en vekt på 60 kilo ved en kollisjon i 50 km/t. Fordel vekten i bagasjerommet, og la den tyngste bagasjen ligge lavt og langt fremme i bagasjerommet. Dekk til løse gjenstander med noe mykt. Mange nye biler kommer med festepunkter, og vi anbefaler å bruke disse aktivt. Naf har gjort flere tester med pakking av skiboks, og resultatene gir dramatiske forskjeller i hvordan skiboksen blir pakket. Dersom skiboksen blir benyttet til pakking av andre gjenstander enn ski, anbefaler vi å ikke legge tunge ting i denne. Tenk på at bilens tyngdepunkt skal være så lavt som mulig.

  Husk at vekten til bilen vil påvirke kjøreegenskapene, ta det pent og kjør alltid etter forholdene.

 • Lufttrykk i hjulene.


  Riktig lufttrykk i hjulene er meget viktig for bilens kjøreegenskaper, og ikke minst for dekkenes levetid. Feil lufttrykk i dekkene påvirker rullemotstanden, og dette vil dermed kunne påvirke bilens drivstofforbruk og det totale CO2-utslippet. Sjekk hvilket makstrykk din bil har, og vår samarbeidspartner Dekkmann opplyser at du må gjerne bruke bilens oppgitte makstrykk. Riktig lufttrykk sikrer best mulig kjøreegenskaper, lengst levetid for dekkene og lavest mulig drivstofforbruk. Ta gjerne kontakt med nærmeste Dekkmann dersom du er usikker på hvilket lufttrykk din bil er oppgitt til. Det er sen påske i år, og vi anbefaler å vente med omlegging til sommerhjul dersom du skal befinne deg et sted i påsken hvor det er sannsynlighet for snø.

  Se egen side for tips om dekk.

 • Sjekk av vindusviskere, og påfyll av spylervæske.


  Det kan være lurt å sjekke vindusviskerne på bilen før dere drar ut på en langtur. Mange vindusviskere blir slitt gjennom en lang vinter, og dette kan redusere egenskapene og utsynet gjennom frontruten. For best mulig utsyn og lengst levetid på frontruten, anbefaler vi å sjekke disse jevnlig. Når bilen er på service sjekker som regel verkstedet vindusviskerne, men det kan i tillegg være lurt å ha en egen rutine på å sjekke disse. Det går mot varmere tider, og det er mye snøsmelting på veiene rundt omkring og forbruket av spylervæske kan fort bli stort. Sørg for å starte langturen med full spylervæsketank.  

 • Elbiler.


  Skal du ut på langtur med elbil for første gang? Se vår egen artikkel om ladetips for elbiler.